Sabtu, 5 Disember 2015

Tak Datang Kenduri Kawin Kawan atau Jiran Tertangga Janganlah Kecil Hati..

Salam..
Tak Datang Kenduri Kawin Kawan atau Jiran Tertangga Janganlah Kecil Hati..Ayat kali ini tidak menahan pedihnya kalau ada sahabat yang membacanya heee..Saat ini sedih juga sebab aku tak dapat nak pergi ke rumah jiran depan deret lorong pertama taman perumahan kami kerana..

Ikutkan aku nak pergi bersama suami tapi suami masih ada kerja kuala lumpur ingat dapat kejar masa tapi dia kena hantar pasport ke tempat lain pula..Aku nak pergi tapi suami tak bagi nak juga pergi sama dengan aku tak benarkan aku pi sorang macam mana?

Tak Datang Kenduri Kawin Kawan atau Jiran Tertangga Janganlah Kecil Hati.Ya. Ada anak. Mestilah bila anak kita besar nanti kita juga akan lalui perkara yang sama macam tuan rumah lalaui juga jemputan majlis anak nak kawin. Tapi aku tak ada pilihan duduk sahaja rumah. Suami tak ada cakap apa-apa. Kalau dia benarkan pun mestikah aku pergi dukung baby bawa anak sulong tu..nanti orang tanya suami mana aik....apa nak jawab...

Keadaan gigi aku bertampal sebulan lalu masih sakit..bila nak jumpa doktor untuk buang tampal itu dan cabut. Sudah dua malam aku mengerang sakit..tadi telan ubat penadol tu mampu berani. Bahu urat leher rasa sakit sangat.Macam mana nak pi kenduri ni sorong kereta baby anak tak selesa hua..

Tak Datang Kenduri Kawin Kawan atau Jiran Tertangga Janganlah Kecil Hati. Ada banyak alasan kalau nak cipta tapi harap kami akan datang bila ada anak kawin lagi..nak call tak tapi mungkin kami akan jumpa tuan rumah cakap tak dapat dtg hal suami masih kerja lagi di kl ..serta mohon maaf tu perlu susurkan sekali..

Pernah alami tak?

p/s:suka pi kenduri kawin sebab lauk sedap bangat!



Petua Redakan Bayi Sakit Kuning a.k.a Jaundis Sebulan

Petua Redakan Bayi Sakit Kuning a.k.a Jaundis Sebulan ..

Ya. Anak perempuan sakit kuningnya dalam masa seminggu sahaja. Untuk anak kedua sakit kuning makan masa selama sebulan! dari hospital permaisuri bainun ke hospital kuala kangsar hingga ke melaka jugalah kuningnya huhu.. Hospital kuala kangsar aku sempat bermalam di sana dua kali. Bila bacaan lebih 15 sure kena tahan wad melor namanya. Lagi sekali malam raya masuk wad lagi tido lagi dalam 3 hari tido sana heeee..

Yang best wad melor hospital kuala kangsar nak bali k kita hantar naik kerusi roda sampai kita sampai naik kereta weh...macam pangkat orang besar pula heeee...

Melaka klinik desa kena ambil darah baby tiap selang sehari ada dalam 3 hari seminggu. Menangis takut rasa bila darah baby picit bawah kaki setiap kali datang ke klinik huhuh..Masa takut sangat bila keadaan teruk kena tukar darah pula harap jauhkan. Syukur genap sahaja sebulan kuning anak terus stop. Risau aku akau sakit kuning anak ada lagi sebab menurut kakak aku wad di hospital besar melaka baby tak bersama katil dengan baby. Baby dudk dalam ibu nak susukan jer boleh masuk dalam hu..tak macam hospital kuala kangsar baby dan anak satu kati sebelah ..sebelah gitu heee...

Petua bayi sakit kuning..
Ya dalam banyak petua ini yang sempat aku rakamkan...moga ada gunanya untuk sahabat yang memerlukannya...

Petua bayi sakit kuning daun dukung anak airnya rebus sehingga mendidih bagi sejuk dan kemudian boleh buat mandian bayi

Petua bayi sakit kuning daun kucai sama air rebus biarkan sejuk dan mandikan bayi macam mandi air biasa




Petua bayi sakit kuning susu kambing bagi bayi hujung sudu sehari bagi duaa kali sahaja.

Petua bayi sakit kuning buah anggur hitam dia punya air sahaja bagi dekat bayi.

Petua bayi sakit kuning gula buah kundur atau oang selalu buat makan panggi gula kundur selau masak bagi menggelegak dan baki air sikit bagi pada bayi letak dalam mulutnya sikit-sikit.

Petua redakan bayi sakit kuning a.k.a Jaundis sebulan
Akir sekali puas aku mencuba ini yang last aku tawakal padaNYA ini kawan masa duduk dalam wad melor hospital kuala kangsae bagi petua

Petua bayi sakit kuning bedak sejuk dan air cap badak. Lepas mandikan bayi bedak sejuk campur dengan air cap badak kemudian lumur satu badan bayi tu. Buat dalam tiga kali sehari pagi petang.

Eii..kalau si kakak air susu kambing sehari dua bagi dah ok tapi adik mahu bedak sejuk dan air cap badak barulahkuning turun secara berperingkat-peringkat..Sah kata doktor ada sesetangah bayi keuning cepat surut ada lama. Jenis lama jenis kuning yang berpanjangaan macam anak aku ya memang kata doktor kuning sebulan memang wujud hu...sah genap sebulan terus kuningnya turun junam kebawah 7. Alhamdulillah siapaku bernazar bagi duit dekat masjid masa tu heee...Allah duga ada sebab sendiri.



Petua redakan bayi sakit kuning a.k.a Jaundis sebulan ini satu pengalaman tak akan lupakan untuk cahaya mata kedua..Agaknya yang ketiga tidak tahu bagaimana pula ragamnya hanya Tuhan sahaja yang tahu.. Kadang jaga makan minum sangat tak boleh juga jadi juga alahai..semua Tuhan baru uji awal sahajakan..

Moga para ibu bapa akan terus berusaha untuk menurunkan bacaan kuning anak dengan segera..perkara anak kuning normal cuma beza kuat dengan tak sahaja. Benarlah kata doktor baby boy mudah terkena sakit kuning lama jika bandingkan baby girl heee.



Selasa, 1 Disember 2015

Eh..Disember

As salam.
Penghujung bulan dua belas. Sekejap sahaja. Banyak perkara yang alku nak kongsi dalam belong ini tapi keadaan tak izinkan berbuat demikian macam dulu sejak ada anak kedua ini. Syukur..

Apa pun kalau orang baca blog aku seketika cukup ok dapat info penting sikit jadilah..kedua belog tuju untuk kedua anak aku. Tak tahu pula tiga tahun lepas ini akan ada ketiga pula hee..amin. Harap ini sebagai kenangan untuk depa bila besar kelak. Aku taip macam orang kena kejar dek harimau heee...harap ada yang faham akan keadaan aku ni haaa...susah kalau ada banyak blog ni jelah belog yang bisa aku tulis sedikit carca marba yang lain belog tak boleh buat begitu uh..

Alahai..
Anak sulong tengah solat si adik terlentang pok pek masih gila meniarap lagi ni ei...

Apa harapkan sale dan juga kehidupan akan lalui lepas ini akan datang hadap penuh sabar dan tenang selalu. Untuk pembaca kot ada dalam diam tu hee.moga korang sukses selalu. Amin.

Pengalaman dan tanda kelahiran anak pertama kedua. Part III

Pengalaman dan petanda kelahiran anak pertama kedua

Ini pengalaman melahirkan anak pertama..
Masa pagi itu aku sakit perut aku buang air besar rasa macam sakit haid sahaja tapi aku tak layan sangat aku terus solat subuh pas habis solat subuh tu baru aku terasa ada keluar sedikit ketulan darah sedikit ..demi sedikit. Masa itu aku duduk dekat kampung memang aku plan nak bersalin dekat Melaka.

Banyangkan dari kampung nak ke bandar Melaka mahu tempuh lebih dari sepuluh lampu trafik light. Gilalah time itu masa lima minit..lima minit sakitnya sungguh terasa. Masa sakit tu dah berlangsung dekat rumah. Ingat lagi kata Mak dia marah dalam tegas dia kata jangan gatal nak duduk pi jalan mundar-mandir biar cepat baby itu keluar. Btw aku redha nak duduk tak boleh kecuali aku dapat duduk dalam kereta sahaja hii. bayangkan aku tahan sakit lima minit tu mengerang bagai nak rak meramas baju kain sedia ada sambil tawakal padaNYA. Suami pula tak ada. Pada masa itu sedang menjalankan tugas di Ipoh .



Sampai Hospital besar melaka dah buka 7 . Cepatlah sorong ke bilik bersalin. Semua benda depa sumbat dalam kemaluan kita ada pula ambil darah cucuk itu ini dekat tangan dan badan kita pasang macam-macam. Last sekali kaki aku kena pakai besi untuk bukaan kangkang katanya heeee..Syukur tak lama tak sampai dalam jam 9 pagi  aku lahirkan seorang baby girl sekitar jam 10.00 pagi. Yang peliknya aku keluar bilik bersalin jam 12.00 tengahari. Kenapa? sebab sister cina berumur tu dia nampak jururawat melayu perempuan biasa lalu depan dia sedang ambil barang..lalu dia menyuruh jururawat perempuan itu menyambung kerja jahitan bahagian bawah luka premium aku..hadoi punya cerewat sister cina itu mengajar bukan cara jahit itu begini, bukan cara dia macam ini .ha..jahitan macam ini baru kemas kata sister cina itu mengajar jururawat melayu perempuan.hurm..macam-macamlah..dia pikir aku ni anak patung ke gape?

Apa pun keadaan aku serahkan pada Allah yang penting aku set dalam otak asla baby aku selamat tinggal nak jahit sahaja rasa dalam perut tak ada rasa sakit just rasa nyilut dan nyut..nyut tu adalah perkara yang normal. Aku hanya tahan nafas dalam -dalam masa luka jahit aku di jahit. katanya 3 jahit..mungkin maksidnya 3 jahit luar 3 jahit dalam ke apa haaa...


Pengalaman dan petanda kelahiran anak pertama kedua

Masa sehari sebelum kejadian aku sudah pening sah lah hari sama berulang malam itu juga..Perut mengeras tak usah cerita makin kerap jugalah. Tapi sakit kepala lebih dari sakit jugalah. Malam aku tak dapat tidur dengan lena. Mujur lepas sahur aku dapat tidur seketika itu rasa cukup bertenaga sikit. Tidur sisi suami dekat sofa sebab terlalu lelah semalaman.

Nasib baik sebab hari tu suami bercuti. Hari itu cakap dan selalu kata pada baby dalam perut kala adik nak keluar lahirlah masa ayah ada tak lah ibu terkontang-kanting dekat rumah sensorang huhu..Pagi kebilik air wah ada darah keluar. Cepat bersiap mujur date pergi ke klinik desa buat rawatan perot katanya hari ini. Mula ingat nak terus ke hospital permaisuri bainun sebab jururawat ada cakap kalau ada tanda segera ke sana. Tapi bila bincang dengan suami kata pergi klinik desa dulu buat cek macam biasa kalau jururawat kata boleh pergi hospital kita siap barang dalam bonet kereta. Jadi aku setuju.

Jururawat tak cek aku cuma sister baju biru kata mungkin awak bersalin hari ini paling tidak malam ini. Ada juga kes sama macam aku keluar darah tapi bila ke hospitaldoktor minta mereka pulang ke rumah semula. Aku punya hati banyak susah tapi kalau kata kalau Tuhan keluarkan baby hari ini aku cukup syukur kala itu  reda lagi cepat lagi bagus heee..




Sebelum nak gerak memang aku siap masa sahur minum banyak air. Tapi bila sudah puasa batal sebab keluar darah aku segera ke dapur bancur milo dan makan kurma banyak-banyak. Kata orang sebelum nak bersalin mesti ada tenaga yang cukup untuk meneran nanti. Dayafirasay aku mengatakan aku akan bersalin hari itu juga. Itu bancuh milo pekat saiz mug besar dan makan kurma dalam tiga ulas itu sahaja yang larat aku makan dan minum. Padahal puasa dah batal keluar darah patut banyak le aku mencekiki ini tidak aduh..duh...

Lepas jumpa sister aku terus ke hospital. Bukan terus masuk bilik dewasan bersalin tak aku kena masuk bilik pemeriksaan bersalin. Makna aku kena cek perut dan kandungan dulu masa makan masa jugalah ada dalam sejam lebih. Masuk pertama kena daftar. Habis daftar tanya aku kanungan berapa bulan apa terjadi pagi tadi dan semalam serta apa rasa dalam perut. Masuk bilik kedua depa cek pula latar belakanga aku dna sejarah keluarga termasuk anak yang pertama dulu. Masa aku selang sekali pi tandas buang air kecil heeeee..kemudian suruh aku baring cek perut dna keduduka baby. Lama juga pastu depa masuk tangan dalam nak tengok bukaan berapa cm. Setiap kali masuk bilik tiap itulah doktor masuk tangan jenuh aku tarik nafas. Aku rasa sungguh sesak bila di buat begitu dalam cek kena baring lama untuk mereka tahu kedudukan baby ujian apa nama aku tak pasti siap ada kertas berjalan masa aku dengar denyut jantung baby tu.

Dalam doc cek aku baring pesakit atas katil sebelah silih berganti pas sorang-sorang ikut giliran aku rasa masa makin hampir tapi tak berani nak cakap dekat doktor diam jer nanti kalau bising depa kata aku memandai. Datang sorang dotor lagi selok dalam kata dah 6 bukannya! Terus depa sorang ke bilik bersalin yang sebenar..benarnya..

Rasa sakit ok lagi..cuma datang sakit 5 minit itu sekitar jam 10.30 pagi tak silap aku uhu..jam 11.00 pagi aku rasa nak tercabut batang tubungku dari jasadnya uh... bila doktor kata nak "rasa nak berak" cepat teran ! tme tu aku ingat oh cam tu eh baby nak keluar haaa..lawak pula aku rasa time tu ye dah lupa hamil naka yang pertama dulu le katakan.. jam 1 aku selamatkan lahirkan baby boy. itu dalam 2 kali teran yang benar teran. yang teran main ada juga masa tu ada ramai jururawat masuk tu main-main teran baby tak keluar. bila depa gertak aku baru nuat betul sebab teran pertama baby keluar kepala sampi ke badannya. tang badan tak lepas teran berkali-kali tak jalan doktor kata cuba buat betul-betul la tu tarik nafas dalam baru baby selamat adoi...bayanngkan enam tahun jarak baby kedua ni dari yang pertama memamg aku lupa sungguh heee..time tu pulaotak blur ting tong..

Masa sakit lima minit..lima minit doktor nak bagi aku suntikan tapi aku kata tak apa doktor saya boleh tahan.Dalam kata tak payah tu doktor beria pula nak suntik cis..done masa tu juga baby rasa nak keluar terus aku pekik doktor baby saya nak keluar ni heee.

Waktu itu baby keluar aku rasa lega..saat air ketubah di pecahkan dapat rasa hangatnya membasahi punggung..segala uri dapat rasa keluar tarik satu persatu..dan sehinggalah baby muncul atas dada aku sungguh rasa nikmat syukur padaNYA... Hadiah dari Tuhan sungguh kami tunggu lama ia ucap syukur tidak henti..henti..

Masa bawa jahit baby masih ada dekat atas dada aku. baby pula menangis. Tapi misi pula bising kata baby ni bising jer nak buat kerja pun susah. Lalu suruh misi lain amaik baby aku bawa ke tempat lain.Sedih ko..ada patut jururawat cakap lagu tu?? Jahitan bawah teruskan. Aku ada tanya doktor berapa jahitan aku dok kata tak ada..aik bila tengok buku merah tak ada pula butiran jahitan berapa banyak aku kena. Kalau anak pertama kata 3 jahitan. Menurut kata misi 3 jahitan katanya 3 jahit luar 3 jahit dalam. Entah aku tak sure betul ek idak heee..

Luka jahitan cepat atau lambat sembuh

Luka jahitan bawah aku anak pertama cepat sahaja keringnya dalam seminggu dah rasa berani nak jalan sikit. Berbanding dengan anak kedua hampir sebulan juga aku tension memikirkannya. Setipa kali buang air besar lihat luka jahit ada lagi..Still ada benang gerrr..hari tengok naik benci geram semua ada heeee..sebab nak teran buang air besar takut..takut sungguhpun ada ubatyang boleh cairkan najis masa tu tapirasa takut bila dengar kawan , kakak aku sendiri yang jahit terbuka semula ia buatkan aku rasa nyeri dan seram memikirkannya.. Tambah lagi anak aku kena sakit kuning yang berpanjangan..sure jalan macam takut..takut jer..pijak tanah.

Genap sebulan aku seriau..aku ajak kakak pergi klinik berbayar swasta le tu namaya. Tengok jahit katanya jahitan kemas dan cantik. Ada terasa dia pegang jahit rasa sakit. Elok cakap dah terbuka jahitan aku.. gerr..lalu masa baring dia bagi aku benang jahit bawah tu sebagai buktinya. Nyeri pula...

Ia tak henti situ sahaja masih ada lagi jahitan itu..sehari makan sehari baru ia longkah semuayan..Oh tidak..satu pengalaman luka jahitan yang tak akan aku lupakan. Aku sampai sekarang rasa pelik kenapa masa anak pertama luka jahitan aku cepat sahaja longkah/tertanggal?  padahal yang kedua makan masa sangat?.. mungkin masa anak pertama aku di bekalkan ubat kuning di hospital melaka tapi masa keluar wad hospital permaisuri bainun untuk anak kedua aku tak bekalkan ubat sapu langsung. Cuma pil jer tu pun pil sekali jer aku telan heee..lain buang heeee...

Berani atau takut buang air besar semasa berpantang.
Masa nak buang air besar punya takut mujur zaman 2015 ada ubat mudahkan najis keluar dengan mudah hanya makan ubat sahaja. najis lembik jer. kalau anak pertama susah nak buang air besar kena beli ubat picit baru boleh keluar najis. Sekali keluar sebensar penumbuk ko ye lah dah lama simpan tahi dalam badan hee..tahun 2009 le masa lahirkan si kakaknya heee..

 oHH..anak sakit kuning dan petua sakit kuning..? Tunggu post akan datang ya..
Pengalaman dan petanda kelahiran anak pertama kedua..Alhamdulillah..
Saat ini baby saya sudah 4 bulan lebih dengan berat 6.4kg. Doakan anak ini berjaya dunia dan akhirat hendaknya. Amin.





Jumaat, 20 November 2015

Ujian Pengesanan Dan Sesi Suai Kenal 2015

As salam..

Ujian Pengesanan Dan Sesi Suai Kenal 2015 sah ku tunggu pos laju mari tak mari juga suratnya. Akhirnya hari ini aku dapat satu panggilan dari sekolah rendah katanya ujian pengesanan anak dan sesi suai kenal akan bermula pada:-

Hari : Rabu
Masa: Jam 8.00 pagi
Pakaian: Baju seragam tadika

Ujian pengesanan dan sesi suai kenal 2015 ...Apa perlu bawa semasa ujian pengesanan nanti ek..kata aku kepada orang call aku itulah heee..

Bawa alat tulis dan bawa badan sahaja heee...



Itu sahajalah yang nak kisah dekat sini. Kalau nak tahu soalan kertas ujian pengesanan apa yang keluar aku tak tahu haa...adoi.mula tahap risau satu alam mak nyer pula pening padahal si anak yang bakal exam hee...

"tahu tak kenapa pihak sekolah telefon rumah aku?

sebab pekerja dekat sana tulis alamat rumah aku no 6. bukan no. 60. itu mereka call..dan surat tu hantar semula ke sekolah kembali..

dei... "

 Jap..dapat google heee... Ini ujian pengesanan tu heee...

Ujian pengesanan dan sesi suai kenal 2015 Ya Tuhanku kau permudahkanlah anakku menjawabnya dnegan tenang dan lapang dada..moga beri ingatan kuat daya keyakinan baik semasa menjawab nanti. Amin.


Khamis, 22 Oktober 2015

4 Teknik Belajar Pola Jahit Baju Melayu Seluar Budak Bayi Orang Dewasa Pantas Mudah Seronok

Salam 
4 Teknik Belajar Pola Jahit Baju Melayu Seluar Budak Bayi Orang Dewasa  Pantas Mudah Seronok belajar menjahit baju melayu seluar ini kalau kita buat dari tangan sendiri usahanya memang sungguh berbaloi. Jimat! itu baru satu point!



1. Baru-baru ini ada dapat tempahan baju melayu dari biras maklumlah dapat anak lelaki siapa tidak bangga bila anak lelaki bakal menyarung sepasang baju melayu seluar. Tapi bukan bagus kalau maknya sendiri yang buatkan huhu.. Di mana untungnya kita sebagai penjahit yang ada kemahiran menjahit ini mestilah dari kos upahnya..ingat kos upah jahit baju baby lagi mahal tau berbanding jahit baju orang dewasa.


2. Syahdunya bila kerja menjahit ini kita buat kemudian hadiahkan pada suami katanya nak sambut hari ulangtahun perkahwinan. Tidak semestinya hadiah perkahwinan itu mahal atau bentuk benda tapi jahitan tangan hasil yang sungguh menyentuh naluri seorang lelaki bernama suami percayalah. Siapa tak suka bila suami puji tak banyak sikit pasti hati kita akan tercuit malu dan gembira. 
 


3. Indah bukan kalau ia dapat pakai semasa majlis hari raya, majlis cukur jambu, sambut menantu akan datang sebab permulaan cara mudah mengambil  ukuran baju melayu seluar,cara mudah memotong kain baju melayu, potong seluar baju melayu, pola buat poket baju melayu, menjahitnya hingga ke kemasan akhir kita buat bila siap detiknya kita tak akan yakin jahit baju melayu baby boy atau jahit baju melayu budak mudah sebenarnya. Jangan terkejut jika ada menegur cantik baju melayu ini. Buat ke beli? Sure dengan pantas kita akan jawab homemade baju melayu seluar sendirilah mana lagi.
 
 
Malas untuk kata panjang layan baju hari raya edisi tahun ini yeah!!
 

4. Sekarang orang sibuk men DIY  baju melayu dan seluar katanyalah apa kata diy baju adik - beradik sendiri itu lebih puas. terbaik bila tahun depan pakai warna baju sama seronok bukan..Silap ada yang beratur menempah baju untuk majils tertentu akan datang..ewah !


Yeah!! 4 Teknik belajar pola jahit baju melayu seluar budak bayi orang dewasa  pantas mudah seronok. Janglah terlalu mengharapkan sesuatu ilmu melalui google tanpa kita tahu ilmu secara detail. Baiklah kita mencari ilmu benar dan terperinci tanpa ada rasa selindung  itu lebih terbaik dan jamin keberkesanannya. Bukan ilmu maya tidak bagus tapi saranan saya cari satu ilmu boleh yakini berbaloi dan percayai.



Macam kita nak berniaga mesti kita cari mentor percayai taklah bila kita sudah labur wang beribu riban kita mahu cari mentor yang boleh meranapkan impian kita bukan. Mesti  kita akan cari orang yang boleh menjamin masa depan kita dengan baik masa susah sesak mereka ada bukan jenis susah kita huru hara mereka pula lepas tangan.

Dapatkah edisi terhad jahit pelbagai baju melayu dan wanita >>>>>>>>>>>>>>>> SINI

4 Teknik belajar pola jahit baju melayu seluar budak bayi orang dewasa  pantas mudah seronok. rugi kalau tak belajar! Tahun depan buat kala biru yeah!!haaaa ;)

Selasa, 20 Oktober 2015

Pengalaman Kehamilan Dan Melahirkan Anak Pertama Ke Dua ! Part II

Salam..

Pengalaman Kehamilan Dan Melahirkan Anak Pertama Ke Dua ! Part II.. Syukur Tuhan berikan aku kekuatan untuk buat sambungan lagi.. Ini pun entri terperam sudah lebih tiga hari...




Selepas cerita bacaan hb rendah sebab kurang gula gara-gara risau makan manis amiklah rasakan diriku waktu itu puasa ramadhan di batalkan terus sebab fikir kesihatan baby dalam kandungan dan suami takut aku pengsan..  sungguh itu kali kedua ramadhan aku tak puasa. haaa.haaaa..



Kes pertama sebab sakit kepala ni sebab makan minum tak jaga suami bising tak ambil gula lebih itu mabuk semacam huhu...biasalah mom kalau terlebih makan gula risau baby dalam makin besar bila makin besar dok pikir macam mana aku nak teran nanti ada ke kudrat aku tu kuat kelak hee... 

Kes kedua pula ada baca baby kalau besar bahaya depa boleh mati dalam kandungan sebab paras gula tinggi akan beri kesan baby kat dalam huaa...kau rasa camner nak terputus tak urat leher or nyawa masa pikir itu semua..btw ia normal..

Pakej Lengkap Cara Buat Duit Dengan Kincin Pelangi



Oh lupa apa menu dan tips yang aku amik sepanjang hb aku hamil ni.. ambil daging dan telur sahaja. Mengikut pengalam aku sendiri hb nak cantik korang mesti makan makanan dari sumber haiwan macam daging merah tu sebab ia cepat di serap oleh tubuh jika bandingkan kalau kita mengambil makanan yang bersumberkan sayur-sayuran.Kalau tak caya boleh buat ler heee..


Homemade cara buat jubah kembang payung ke jubah princess cut

Mudah Buat Jubah Pola Kembang Payung, A Cut Moden, Empire Cut


Pengalaman Kehamilan Dan Melahirkan Anak Pertama Ke Dua ! Part II .. kehamilan dan sakit gigi berlubang

Part gigi berlubang semasa mengandung berapa kali aku pi klinik kerajaan. Due pergi klinik dah banyak kali tertangguh. Pertama masa pergi misi kata nama aku tak ada dalam senarai. Ok fine. Padahal dia siap bagi tarikah datang klinik gigi sekian...sekian hari jam berapa bagai...

Kemudian dia bagi date baharu kali kedua pergi doktor meeting katanya. Hari jumaat memang meeting..Sengal sungguh..Pas tu depa minta no hp aku. Katanya nanti dia  nak call kalau..kalau  temujanji ini dibatalkan secara tiba-tiba nanti. 

Kali ketiga datang meeting lagi..Depa bagi date baru aku tahan sabar.. depa dah catat no hp aku tapi tak tahu mana letak..aku datang pagi itu marah dan kesal..



Akhir  ini kali temu janji tak boleh batalkan kata misi dan doktor sebab stage sekarang ini kalau nak tampal lepas ni akan bahayakan baby dan ibu.

Aku akur.. aku pula yang tak boleh pergi klinik sebab balik kg. La ni 20.10.2015 gigi aku masih belum di tampal. mengadap jugalah sakit gigi masa berpatang..nanti aku cerita kemudian kali..tapi aku dah call klinik tu aku akan tampal insyallah pada 27.10.2015 ini huaaa...Doakan ya ;)

Pesanan untuk korang yang mampu kalau ada wang lebih pergilah sahaja klinik kerajaan kalau tak macam aku ler nunggu gomen ginilah jadinya. Apa pun jururawat itu ada mohon maaf pada aku..jadi aku ok jer kata orang marah je bukan main pastu aku dha boleh terima hee..nghe.ee.. 



Pengalaman puasa semasa hamil sungguh mencabar..
Sukar untuk aku nak gambarkan. Cuma aku sering berdoa dan berkata baby dalam perot "baby kalau nak keluar ..keluar pada hari selasa masa tu aku tak tahu pun hari selasa tu angka dia no yang cantik 7.7.2015 heee.. sebab ayah ada dekat rumah. Hari ..hari aku cakap sama baby kalau nak keluar tunggu ayah ada rumah tau!

Puasa semasa hamil bukan mudah nak makan manis pun masih berfikir berkali-kali kalau makan manis banyak mesti cepat minum air banyak-banyak. Tapi syukur tekanan darah aku normal sahaja kecuali masa nak masuk bilik bersalin itu tekanan darah aku tinggi sikit sebab dok risau nak keluarkan baby je heee..

Petua aku mudah rajin minum air selasih sebab mampu redakan panas dalam badan kita, tekanan darah kita cantik dan hb akan sentiasa normal tak naik tinggi dan mampu bersihkan darah dalam badan kita. Sykur itulah yang aku amalkan masa anak no satu dan dua


Kelas Cuti Sekolah Jahit Baju Kurung Tradisional, Jahit Baju Kurung Moden, Jahit Baju Kurung Riau Pahang, Jahit Baju Melayu Seluar Dan Jahit Pelbagai Jubah A Cut, Moden, Princess Cut, Empire Cut Dan Pelum


Apa lagi nak cerita Pengalaman Kehamilan Dan Melahirkan Anak Pertama Ke Dua ! Part II Rasa cukup sampai situ heee kalau cerita panjang sangat ada pula yang bosan heee..Mungkin saat ini aku telah kehabisan idea apa nak kongsikan kalau ada berilah mungkin aku boleh ceritakan nanti..


Tunggulah entri pengalaman dan tanda-tanda bersalin lepas ni eh...


Sabtu, 17 Oktober 2015

Pengalaman Kehamilan Dan Melahirkan Anak Ke Dua ! Part 1

As salam..

Pengalaman Kehamilan Dan Melahirkan Anak Ke Dua ! Part 1..sudah 2 kali rasanya aku buka ini blog dan nak taip asyik tertangguh haaa..kali ini aman sikit sebab semua diam..diam..sapa diam tu hee anak-anaklah..





Syukur kehamilan kedua selamat lahirkan seorang bayi lelaki normal pada tanggal 7.7.2015 pada bulan puasa hari selasa jam 1.48 tengahari dengan berat 2.8kg.

Sukar untuk gambarkan manakan tidak mendapat anak bagaikan terjumpa permata intan bernilai. Sampaikan satu setangah hari daku tidak tidur lena.

Bila imbas masa ketahui dahulu aku hamil saat menggujakan manakan tidak telah 6 tahun kami menanti. Alihnya berita itu dapat tahu semasa pemeriksaan doktor sebab keputihan dari situ aku tahu aku hamil empat bulan lebih!

Kehamilan yang sama seperti mengadungkan kakaknya dahulu. Tapi masa si kakak aku tahu hamil tiga bulan. Sampai rumah esok pagi mula mual dua ke tiga hari. Lain aku jalani macam biasa.

Tapi kehamilaan kedua ini aku waktu itu sedang giat kuruskan badan nak dapat berat badan ideal syukur ini salah satu cara kata buku yang aku bacalah nak hamil kena perhatikan berat badan kita baik menu makanan sentiasa seimbang terutama usia dalam lingkungan 30an..

Homemade cara buat jubah kembang payung ke jubah princess cut

Mudah Buat Jubah Pola Kembang Payung, A Cut Moden, Empire Cut


Kalau rajin baca ini sebahagian dari entri aku AKU PCOS PART I dan AKU PCOS PART II ..

apa juga alasan aku ia tetap rezeki. Untuk hamil kedua sungguh mencabar pada kehamilan masuk ke enam bulan. Aku minum air gula pertama kedua clear sahaja. Kemudian ada lagi minum air gula tak sikap aku masa usia kandungan masuk 7 ke 8 bulan. Minum lagi dah...Masa itulah kantoi aku punya perit terima kenyataan bahawa bacaan gula aku tinggi gila adei...

Bermulalah saat cucuk jarum dekat jari empat kali sehari!

Sungguh dugaan aku pergi klinik kerajaan lama pula menunggu nak bali rumah jauh. Last aku berteduh dekat klinik tu dengan perot memboyot dari jam 8 pagi sampai 1.20 tengahari. Klinik yang aku cek tu klInik desa tak der pula menawarkan khidmat amik darah 4 kali tu huhu..

Ada buat entri tu korang ada masa googlelah..

Last bila aku jenis mulut ramah haaaa..aku tanya kawan hamil sama dengan aku kata boleh cucuk darah dekat jari dekat klinik berbayar dan juga farmasi. Cuma siapkan duit sahaja. Jadi pagi 8.00 pagi aku keluar cucuk darah dekat klinik Medik dekat section 18 ipoh belakang tesco, 12.00 tengahari, 5.00 petang dan 9.00 malam aku ambil dekat farmasi hidayah cas rm5.00 sahaja.

Al- kisahnya berlarutan sehinggalah nak dekat bersalin rasanya ikutkan lagi 2x jer aku kena cucuk darah dekat jari tapi baby dah nak keluar  aduh betapa bahagiannya daku sambil urut dada  waktu tu..


Pengalaman Kehamilan Dan Melahirkan Anak Ke Dua ! Part 1
Penat tahu naik moto sorang-sorang jalan kaki menapak ke klinik tu adalah dalam 30 minit jalan kaki pergi dan balik hua..mujur klinik hidayah tu tak jauh tempat aku paking motosikal heee cuma lintas jalan besar jelah..tu bahaya gak suami pun selalu risau dan beri nasihat. yalah anak no 2 katakan hii..kekadanag tu anak yang sulong pi temankan sesekali belanja dia makan sedap.

Cucuk jarum 4 kali sakit hoo..nak kalu tertusuk pada jari yang sama. Lama-kelamaan jadi lali juga tapi rasa sakit tetap ada. Yang tak menahan tu kena puasa pula itu yang tak syok. Puasa cucuk darah 4 kali katanya..Bila nak buka puasa jam 12.00 mula pikir nak makan menu apa. bila makan risau pula makan minum kita hadap tu tadi manis ke huhu..begitulah rasanya perasaan bercampur-baur ketika itu sampai menginjak waktu jam 9 malam.Mujurlah cucuk darah empat kali ini bukan setiap minggu kalau cucuk setiap minggu gilalah namaya. Ia biasa ambil 2 minggu sekali tau!

Hb cucuk darah tinggi ke cucuk darah hb rendah..?
Masa pertama kali puasa untuk amik darah dekat jari ini pernah aku rasa pening pada hal aku dah makan minum. Rupa bila ingat balik sah aku kurang gula dalam darah patut hb aku rendah walaupun aku ada makan nasi, minum air kosong, air buah, makan roti bagai..



Hb aku tak pernah tinggi masa cucuk darah dekat jari syukurlah..cuma bacaan kadang rendah kadang  normal bacaannya..menurut kata doktor dan pekerja farmasi hidayah ipoh katanya normal. Menurut kata doktor klinik desa kalau bacaan terlalu tinggi pesakit ibu hamil kena ambik insulin. Itu para ibu risaukan. Lega sebab aku tak lalui saat getir itu cuma aku kena jumpa pakar pemakanan diet sahaja sahaja. Masa itu mula alert tentang manu sihat, mana menu perlu lebih dan kurangkan ambil.

Serius kehamilan kedua sedih bukan sedih tak suka hamil atau lalui benda semua tak. bukan itu maksud aku..kiranya kehamilan kedua ini aku kena pantau apa aku makan baik minum atau makan itu sahaja.
Jika bandingkan dengan kehamilan yang pertama aku boleh belasah apa juga menu makanan tak kira manis ke apa ke aku sentap.Itu jer bezanya hiii.
Lastnya aku nak bersalin tu haru juga heee..Tunggu part kedua Pengalaman Kehamilan Dan Melahirkan Anak Ke Dua ! Part 1I okey!

Insyallah aku ceritakan apa yang aku lalui sepanjang hamil dan melahirkan bayi.. Korang ada cerita nak kongsi nak tanya boleh komen bawah atau boleh email ke cahayacintakita@gmail.com insyallah ada kelapangan aku akan bantu atau share..




Pelik ada kata kenapa tak story benda kat lama web satu lagi heee..ya..memang sengaja aku hadkan sebab blog di sana aku cuma masukkan entri maklumat sahaja. Tapi blog ini more pada perkongsian aku lalui dan apa aku suka buat. That is!

Pengalaman Kehamilan Dan Melahirkan Anak Ke Dua ! Part 1

Jumpa lagi ok!





Rabu, 24 Jun 2015

Berpuasa Kehamilan 37 Minggu, Lapan bulan, Perut Mengeras!

As salam...

Berpuasa Kehamilan 37 Minggu, Lapan bulan, Perut Mengeras! Pada kehamilan 36 minggu situasi yang alami aku cukup malas. Kerjanya aku makan tidur dan berbaring atas sofa sahaja. Cukup pemalas. Paling bosan tengok tv dan kemudian selak novel yang helaian asyik tertangguh.


 

Alhamdulillah usia kehamilan 37 mipnggu ini merangkap bulan puasa. Bersyukur pada ilahi kerana hari ini aku sudah melengkapkan puasa yang ke enam hari termasuk hari ini insyallah jika izinkanNYA.

Kisahnya..
Berpuasa Kehamilan 37 Minggu, Lapan bulan, Perut Mengeras! Pagi ini aku hantar anak awal ke sekolah sekitar jam 7.15 pagi dan terus rempit jalan kampung untuk ke klinik desa. Mula celaru juga cari jalan betul lama-lama ketemu juga dan permudahkan segala urusanku.


Homemade cara buat jubah kembang payung ke jubah princess cut

Mudah Buat Jubah Pola Kembang Payung, A Cut Moden, Empire Cut


Sampai sana tengok jururawat senyum tegur aku sampai awal dari biasa jam 8.15 pagi hu..aku katakan aku cari jalan kampung tak mahu ikut jalan besar sebab aku tak ada lesen motokar haaa..jururawat yang memeriksaku senyum berjela.

Alhamdulillah aku tak menahan kencing tapi pintu  klinik desa tutup tahan jelah haa..jam 8 pagi baru buka. aku letak buku dekat dalam bakul biru akhir masuk tandas tapi tka buang air hi...aku tunggu air buang dalam bekas kecil jer. Tak menahan aku masa itu.Mujur dapat tahan. Selang berapa minit nama panggil terus timbang dan cek tekanan darah. Lega hati bila jururawat kata pi buang air kecil no 1, warna biru. Uh bahagianya aku...
Dalam 15 minit aku duduk dapat jumpa jururawat yang tegur aku pagi tadi tu heee..aku senyum dan dia cek aku dengan gembira jer. Kali tak ambil hh cuma cek biasa sahaja. Ya ikutkan ini adalah perjumpaan seminggu sekali berbanding dengan perjumpaan bulan lepas dua minggu sekali.

Habis cek sekitar jam 8.45 pagi anggaran aku jelah sebab masa pi kedai aku baru jeguk jam dekat hp. Mula aku berfikir kalau datang awal jam 7.20pg mungkin akan habis secepat ini.Maka aku bercadang nak datang awal macam hari ini utnuk masa akan datang. Moga mudahkan. Amin.



Semasa dalam perjalanan aku bersyukur dan mula memikirkan nak buat menu apa petang ini. Padahal menu untuk lauk aku tak habis pikir lagi. Inilah gara-gara hari sabtu yang lepas balik dr rumah mak mertua buat kuih badak berendam. Mula angin juga mak mertua adun bahan jer aku pula tukang golek..golek tepung masuk initi bagai..kakak suami aku pula sibuk tabur gula jer sambil buat sambal udang dekat dapur luar.



Kelas Cuti Sekolah Jahit Baju Kurung Tradisional, Jahit Baju Kurung Moden, Jahit Baju Kurung Riau Pahang, Jahit Baju Melayu Seluar Dan Jahit Pelbagai Jubah A Cut, Moden, Princess Cut, Empire Cut Dan Pelum


Serius aku tak tahu buat hadap resepi badak berendam..golek2 asyik pecah angin aku. Ada dua ketul tak jadi aku terus buang dalam tong sampah haaa..Aku layankan juga walaupun pinggang aku sakit ..kaki leguh sesemut...

Tak sangka ahad pulang ke ipoh aku tergerak nak buat badak berendam aku buat.suami beri sokongan padu. tapi tang insert aku letak gula melaka sahaja. Apa lagi balik terus pi tesco cari bahan apa yang patut. Rajin aku masak petang tu pas bagun dari tidur buat daging masak padprik ..dengan sayur kailan ikan masin menu pemanis kuih badak berendam.

Siap puas hati..masa itu aku dapat kesan aku makin rajin hu....pada usia kehamilan nak masuk 37 minggu.
Dan hari ini aku nak make resepi kuih lopeh pula huhu...sebab tahu menu kegemaran selalu buat kampung mak mertua yey...yey...

Aku cari bahan dan bawa dari rumah.sampai rumah beras pulut tak der. apa aku beli tepung pulut adalah haa..dengan rajin aku pi rempit naik motokar pada hal sebelum ini kalau tka de bahan jangan harap aku nak buat.. see..

Hai kuih lopes harapnya menjadi gamaknya...

Perut mengeras..mulai rasa pada usia kandungan 37 minggu..selalu ia akan berlaku tak sampai tempoh sejam tapi rasa kejang perut meregang akan dapat rasa.tegang mak oi sungguh sakit.tu seagai tanda bayi makin besar dan persediaan untuk kehamilan makin hampir. Banyak selawat walaupun rasa nyeri. Kalau bersama suami akan terasa gak tapi pas bersamalah hu..hu...Bayi akan gerak slow jer. Tambah lagi bulan puasa bby gerak perlahan. Ceh tak puasa tendang macam kik bola nak masuk dalam jaring pihak lawan jer heee..

 

Berpuasa Kehamilan 37 Minggu, Lapan bulan, Perut Mengeras!
Puasa pada kehamilan 37 banyak cabaran, badan letih, berat badan ringan sedikit tapi cukup terasa bawha ari-ari baby kepala makin kebawah nak jalan terasa beratnya..siap nak bangun kena ada anak dekat sebelah..ada suami pun minta suami bagunkan..ahai..Tidur tidak tentu selalu kalau ngtuk lelap kejap cam dapat tidur sejam lagaknya..




Isnin, 25 Mei 2015

Hamil 33 Minggu Baki Lagi 7 minggu Lagi..

As salam..

Alhamdulillah.syukur masuk 33 minggu penghujung kehamilan bulan ke tujuh..

Semalam cuba siapkan barang bayi masukkan dalam beg khasnya. Nampaknya barangkeperluan bayi untuk bawa ke hospital telah siap cuma yang tak silap bab "tuam bayi" mana nak cari "jintan hitam" atau panggil "habatu sauda". Pek bujut nak nak buat diy tuam baby kononnya hu..hu harap akan sempat jumpa rempah - ratus ni nanti sebelum due baby bakal lahirkan.  Bukan tak boleh beli tapi beli puas buat sendiri ewah...

Barang aku pula masih banyak kurang..apa barang yang masih belum ada eh..baju menyusu depan mesti ada butang dapat 3 ke 4 helai ok gak, minyak panas, holicks, biskut kering, tarmos, cawan sedang hu..aduh..pening jap...sanita huhu rasanya itu yang belum ada...kain batik huhu..

Seronok sebab semalam minta anak sulung aku sertai paking bab semalam. nak dia rasa gembira bukan sisihkan dia.kalau tak buat macam itu nanti nampak sangat aku teruja nak terima adik dia..dia pula terasa hati,yalah sebelum ni kasih sayang curahkan kat dia jer sekarag kena adil dna bagi sama rata..

lagi 7 minggu sahaja lagi sungguh pantas masa berlalu ke depan. Doakan aku dan kandungan dalam sihat hendaknya..

Khamis, 21 Mei 2015

Hamil 32 Minggu 7 Bulan, cucuk ambil darah 4 Kali

As salam..

ALHAMDULILLAH. Hamil 32 Minggu 7 Bulan, cucuk ambil darah 4 Kali huhu..Minggu sungguh mencabar kataku..Tapi dalam kepenatan rela diri juga demi bayi dalam rahimku ini..

Homemade cara buat jubah kembang payung ke jubah princess cut

Mudah Buat Jubah Pola Kembang Payung, A Cut Moden, Empire Cut


Ya. Kali pertama usia kandungan 4 bulan lebih aku kena minum air gula pertama kalinya. Bacaan pertama dan kedua keputusannya lepas makna clear. Happy tidak terkata hee..

Tapi untuk minum air gula kali ke dua untuk usia kandungan masuk 30 minggu ini bacaan pertama ok tapi bacaan selepas itu gagal. Sebelum kejadian berat aku naik mendadak dalam 4kg gitu huhu... Maka episod cucuk darah dekat jari 4 kali bermula..




Wajib puasa jam 10.00 malam..
Jam 8 pagi cucuk darah yang pertama klinik pasir putih keputusan normal ;)
Jam 12 tengahari cucuk darah yang kedua klinik pasir putih keputusan normal ;)
Jam 5 petang cucuk darah yang ketiga farmasi keputusannya darah aku kurang ( hb rendah )gula haaa..
Jam 9 malam cucuk darah yang keempat farmasi  keputusannya darah aku kurang ( hb rendah ke kurang gula haaa..

* HB aku rendah makna bacaan aku dalam 3.5 & 3.6 sahaja

Hamil 32 Minggu 7 Bulan, cucuk ambil darah 4 Kali ...Ok fine aku kecut perut kau haa..tapi aku ada catat kat belakang buku merah cucuk darah masa jam 8pg dan 12 tengahar memang cun, tapi aku tak pasti hb kurang pula tak der catat  pula kesan ia sebagai bahaya ke apa huhu.. cuma kat gambar rajah kata..

3.9-55. mmol  Normal
5.6-6.9 mmol Risiko untuk dapat diabetes
7.0 mmol ke atas Diabetes

Cuma kena lebih makan sumber ada darah dan sedikti gula jelah kot. budak kat farmasi kata nanti doktor mesti bising.. 

Kelas Cuti Sekolah Jahit Baju Kurung Tradisional, Jahit Baju Kurung Moden, Jahit Baju Kurung Riau Pahang, Jahit Baju Melayu Seluar Dan Jahit Pelbagai Jubah A Cut, Moden, Princess Cut, Empire Cut Dan Pelum


Aku..kata dalam hati diam..diam sudahlah haa..esok jumpa doc. Sayang kasih selamat hee..doc tak ada jadi jururawat tengok dna kata bacaan aku ok jer. tak der nak risaukan sangat erk..sikit aku tak kena marah hee..tapi aku mesti hati2.

Korang tahu tak pas habis cucuk darah dekat jari tu habis semua makanan aku tibai hee.makna dari aku makan roti gandun dengan air kosong aku balas dendam balik cari nasi, sayur, ikan dan telur malam aku makan sungguh-sungguh sebab kesian dekat baby dalam perut ni hb rendah punya pasal pastu aku minum sikit air manis.

Pakej Lengkap Cara Buat Duit Dengan Kincin Pelangi


Apa terjadi bila tahu keputusan hb aku rendah?
serius badan aku lemah sangat-sangat tak bermaya macam pagi tadi ambil darah masa masa jam 8 dan 12 tangahari sebelum tu aku cerdas jer. Dekat situ aku tahu aku tak ambil sedikit air manis dan makanan berkhasiatlah gamaknya. tapi kalau ada makan boleh tapi kenalah kawal kalau tak silapnya nanti naik hb korang dalam salah satu carta yang aku bagi kata atas tu..huhu.tak normal korang akan dapat diabetes atau Risiko utk dapat diabetes..selian tu hb rendah tu masih boleh baiki lagi deii..



Jumpa misi doc tak der apa lagi aku beri date lagi sekali untuk cucuk darah 4 kali pada 1/6 dan datang klinik desa jumpa doc pada 2/6 pula.. kata misi benda kena buat sampailah baby aku belum keluar. Yeap. akur sebab sekarang ni perjumpaan dengan doktor/ misi bukannya sebulan sekali dah...sekarang dua minggu sekali dah..

Hamil 32 Minggu 7 Bulan, cucuk ambil darah 4 Kali Pengalaman aku cucuk darah ke jari empat kali..sungguh bermakna memang ia tak sama dengan kehamilan anak pertama. Aku berharap tekanan darah aku, berat badan semua baik-baik belaka. Sungguhpun kedua ibu bapaki ada darah tinggi kencing manis jauh sudut hari harap penyakit dapat pergi jauh..jauh dari kehamilanku..kerana aku tahu setiap sakit datang akan ada kompilasi pada masa kelahiran nanti.
doakan semuanya dalam keadaan baik ya..amin.

Rabu, 13 Mei 2015

Mengeluarkan Khazanah Barang Kelengkapan Bayi Masa Anak Sulung

As salam..

Alhamdulillah.  Mengeluarkan khazanah barang kelengkapan bayi masa anak sulung. Barulah hari ini rasa rajin sedikit..sedikit sahajalah haa..sebab aku keluarkan semua barang dalam lemari a.k.a barang masa anak sulung aku masih bayi. Pagi tadi aku basuh cadar, pakaian macam biasa sambil itu keluarkan bakul bayi dekat ,pakaian bayi, selimut, kasut bayi, topi bayi, bekas bedak debu bayi, anak patung, kain lampin, kain lampin moden, kelambu, tikar alas bayi, bantal bayi, tilam bayi, beg bayi, kain buaian bayi, botol susu segala barang keperluan senarai bayi cuba keluar semua dan asingkan.
 

Homemade cara buat jubah kembang payung ke jubah princess cut

Mudah Buat Jubah Pola Kembang Payung, A Cut Moden, Empire Cut


Masa untuk membasuh aku plan nak buat besok..kalau ikut entri 30 minggu  ini adalah masa sesuai untuk aku berbuat demikian memandangkan aku hanya ada baki dua bulan sahaja lagi. Risau buatnya baby dalam ini mahu keluar awal macam mana eh. Sungguh itu bukan kerja kitakan....
.
Hurm..
Masih aku ingat bahan bacaan ibu dan bayi dalamnyan berkata macam ini "baby kalau dia cukup 7 bulan kalau dia keluar dari rahim atau perut ibunya jika di beri layanan istimewa maksud beri kehidupan baik insyallah bayi ini akan sihat hendaknya sebab salah satunya dia sudah boleh mampu buang air kecil dengan sendiri" apa lagi kalau "bayi usianya kandungan 38 minggu "dalam sebuah majalah pa & ma katanya jika bayi lahirkan dalam waktu tersebut bayi boleh bernafas dengan baik peluang hidup memang amat tinggi.

Mengeluarkan khazanah barang kelengkapan bayi masa anak sulung..
Besok sesi ini akan mula pada waktu pagi macam hari ini jugalah heee..Masa aku sibuk keluarkan barang asas keperluan bayi dalam almari kain itu pelbagai kenangan manis pertama kali bergelar ibu dapat aku imbas  satu persatu. 
 
 

Yang best bila tengok sepasang kasut biru comel dalam sebuah kotak. Tersentuh hati masa itu teringat dia baru berusia enam bulan haa..kasut dia asyik hilang jer sebab time tu dia tengah giat menggigit kasut..apa ada dekat dia semua nak gigit masuk mulut.tak ada kasut jari kaki pun jadi jugalah.. Kasut tinggal sebelah jer..kasut yang lain ada juga tapi sebahagian hilang kala yang ada ini kira kasut selamatlah. Comel bila tengok beberapa pasang kasut bayi..

Kelas Cuti Sekolah Jahit Baju Kurung Tradisional, Jahit Baju Kurung Moden, Jahit Baju Kurung Riau Pahang, Jahit Baju Melayu Seluar Dan Jahit Pelbagai Jubah A Cut, Moden, Princess Cut, Empire Cut Dan Pelum


Bila lihat anak membesar depan mata enam tahun kini bisa mengalirkan air mata. Malam tadi pergi makan mee rebus ramli eh tengok seluar yang dia pakai dah mula ketara sentangnya yang amat. hu...hu...



Mengeluarkan khazanah barang kelengkapan bayi masa anak sulung..Moga keesoknya Allah memberikan aku kekuatan untuk melakukan kerja ini hendaknya.Insyallah.

Isnin, 11 Mei 2015

Pakej Lengkap Cara Buat Duit Dengan Kincin Pelangi

As salam..

Terkadang orang selalu kata bosan tak ada kerja nak buat lebih -lebih lagi kalau waktu itu baru lepas habis kerja mamasak, buat kerja sekolah sahaja, jalani hidup dengan pergi kerja balik kerja. Tekanan luaran sungguh membosankan. Mahukan saya katakan dalam kebosanan itu kita masih boleh menjana duit sambil memupuk hobi baharu seperti Pakej Lengkap Cara Buat Duit Dengan Kincin Pelangi

Homemade cara buat jubah kembang payung ke jubah princess cut

Mudah Buat Jubah Pola Kembang Payung, A Cut Moden, Empire Cut



google

Apa itu kincin?
Kincin ini adalah salah satu bentuk kraftangan dengan menggunakan benang yang pelbagai warna. Ia boleh di bentuk menjadi abjad "rangkaian nama samaran", penanda buku, gelangan tangan a.k.a gelang persahabatan, membuat cincin comel dan sebagainya.



Susahkah nak buat kincin ini?
Tak susah mana pun nak membuat serta menghasilkan kincin gelang sulam benang ini sebab selepas anda membeli pakej lengap membuat kincin ini anda akan bekalkan beberapa video dari permulaan cara memegang benang sehinggalah akhir pembuatannya.

Kelas Cuti Sekolah Jahit Baju Kurung Tradisional, Jahit Baju Kurung Moden, Jahit Baju Kurung Riau Pahang, Jahit Baju Melayu Seluar Dan Jahit Pelbagai Jubah A Cut, Moden, Princess Cut, Empire Cut Dan Pelum


Kebanyakan cara-cara mudah membuat kincin pelbagai bentuk dan warna ini mudah anda akan tunjukkan juga kos pengiraan keuntungan melakukan busines kincin ini.



Permintaan pakej lengkap cara buat duit dengan kincin pelangi kraftangan seni kincin sentiasa ada ker?
  • Sudah tentu ada kerana ia berbentuk kraftangan dan boleh jadi kenang- kenangan kelak. Semestinya ia tahan lasak dan tidak luntur warna bila anda memakinya.Yang penting ada akan tahu "rahsia" jenis benang apa yang berkualiti patut gunakan nanti.

  • Bukan itu sahaja bahkan anda boleh menarik pelanggan membeli kincin ini dengan mempelbagaikan warna dalam seni mengikat kincin anda. Pelanggan bebas memilih warna apa yang mereka gemar dan huruf apa yang mereka inginkan. Menarikkan! 

Dapatkan pakej lengkap kraftangan sulaman benang pelbagai sementara stok masih ada >>>> SINI

Pakej Lengkap Cara Buat Duit Dengan Kincin Pelangi. Selalunya benda yang unik ini sukar untuk orang carikan! itulah lebih hargai lebih lagi ia melibatkan kerja seni menggunakan tangan.

Khamis, 7 Mei 2015

Kehamilan Trimester Ketiga Minggu 30 Masuk 7 Bulan

As salam..

Kehamilan Trimester Ketiga Minggu 30 Masuk 7 Bulan. Berehati seketika..baru sahaja pulang dari kampung halaman. Menjeguk mak ayah kampung kebetulan ada kenduri nak sambut kedatangan bulan ramadhan dan ada sedikat bacaan doa tahlil.


Homemade cara buat jubah kembang payung ke jubah princess cut

Mudah Buat Jubah Pola Kembang Payung, A Cut Moden, Empire Cut


4/5/2/2015 alhamdulillah usia fetus kehamilan mencapai 30 minggu masuk 7 bulan!..sungguh cepat masa berlalu sekarang tenga dok taip baby dalam ini gerak-gerak sungguh aktif. Alhamdulillah padanya panjatkan..bersyukur sungguh tidka terkata atas nikmat ini beri pelung kedua untuk mengandung.

Waktu fasa kehamilan ketiga katakan sungguh mendebarkan masa ini sungguh terasa :

  • Badan kita akan rasa berat pada bahagian perut dan hadapan sebab pemawakan baby dekat dalam..biasalah orang dalam makin tembam lagi nak penghujungnya..

  • Dapat rasakan aku tidak boleh berdiri terlalu lama kalau masak aku akan duduk sekejap dalam 5 minit pastu sambung masak balik huhu...

  • Posisi untuk aku tidur aku sukar. Elok tidur bahagian kiri utamakan tapi tapi la ni tidur mengiring kiri pun susah kanan pun susah. Sudah letak bantal atas kepala double lagi kat bahagian kaki tapi itulah nikmat dan dugaanya bila hamil..sabar selalu.

  • Aku terlalu cepat emosi kalau orang salah bergurau mudha sahaja angin aku naik tapi selalu tak lama sebab nak perhatian kot haa. ker ini part aku jer yang rasa heee..
  • Saat ini bayi dalam terlalu aktif tak kira masa tapi ada satu masa dia akan diam terlalu lama. Pernah aku risaukan sehari suntuk kau dia gerak huhu..bila baca sumber ilamu baby akan tidur ikut time selau 4 jam dia akan tidur pastu akan jaga kembali.

  • Kehamilan Trimester Ketiga Minggu 30 Masuk 7 Bulan. Bayi usia 30 minggu juga katakan alah pada cahaya dan bunyi. Anak suluh cahaya lampu dekat perutku dia berikan respon begitu juga kalau aku buka atau usik plastik, anak main lego berlaga dengan mainan yang keras dia bayi dalam akan beri respon gerakan kuat atau perlahan. Ada masa dia akan tendang dengan kuat umpama terkejut ada juga.aku ada beberapa kali terserrntak semasa tidur agaknya dia terkjut apa aku tak tahu haa..tapi sungguh aku ingat aku mimpi tapi dalam perut kuat sunggu terasa ia bergema..


  • Suka usik bayi saat ini bila minum ais sejuk dia akan cepat bagi respon bergerak haa..sungguh kejam..tapi boleh cuba. Ada baca buku pa ma kata orang hamil boleh minum ais melainkan masa pantag tak boleh le kau hadap heeee..

  • Saat ini korang akan rasa rajin teramat sangat masa fasa kehamilan kedua juga walaupun letih korangny akan lebih bersemangat. Aku baru sahaja DIY barut bayi itu masih berbaki. Jangan tak tahu sempat juga potong kain masa usia kandunganku 6 bulan waduh...
  • Mudah rasa mengantuk tapi sukar nak tidur cuma dapat bersandar dan baring atas sofa sahaja. Boleh katakan saat kehamilan tujuh bulan akan ganggu kitaran tidur kita..bila tka cukup tidur kita akan rasa mood atas awan jer..kalau cukup tidur kita jadi rajin tak bertempat tapi sayang tak boleh hadap satu kerja terlalu lama..

  • Aku makin rajin buat sarapan pagi pada penghujung kehamilan ke 6 masuk minggu kehamilan ke tujuh juga begitu siap dengan masak tengahari lagi. Apa  aku suka masak jam lapan pagi kemudian baru hadap blog,menjahit dan sebagainya. Kalau dulu sebelum ini masak jam 10 ia tidak aplikasikan lagi...

  • Mula memikirkan barang bayi dan keperluan aku masih tak cukup lagi harapkan masa ada ini masih sempat mencari dna membeli banag itu nanti.

  • Perasaan aku semakin bercampur-baur bila memikirkan saat kelahirna bayi nanti. Ini memang semua ibu tak boleh elak. Dapatkah kit abersalin noraml, baby dalam ok ker macam persaan akan menjadi satu. Kala tanya pada suami biasalah depa apa nak rungsingkan bangatkan hee.eEEE..


 Kehamilan Trimester Ketiga Minggu 30 Masuk 7 Bulan semoga semua akan berjalan dengan baik sahaja amin..

Khamis, 23 April 2015

2 Cara Jahit Jubah Muslimah Menyusu Kembang Pincess Cut

As salam...
Auw cak...dah penat mencari baju menyusu katanya beli dekat aeon atau kedai menjual barangan ibu dan anak. Alahai kalau malas ada yang sanggup beli baju kurung tradisional pahang menyusu murah atau dress menyusu online murah 2 Cara Jahit Jubah Muslimah Menyusu Kembang Pincess Cut  maklumlah nak buat pola jubah muslimah sendiri tak tahu jadi beli sahajalah ;)

Homemade cara buat jubah kembang payung ke jubah princess cut

Mudah Buat Jubah Pola Kembang Payung, A Cut Moden, Empire Cut

 

 
JUBAH SAYA LAMAN INI JUGA !!
  • Cara jahit jubah moden ringkas, berat dan beralun membentuk cantik bukan terletak pada mahal sesuatu jenis kain pakai tapi cirinya boleh kita mengambil wuduk lebih mesra penggunaannya. Lengan baju tak akan basah apa lagi melipatnya berkali-kali.


Cara jahit jubah kembang atau cara jahit jubah princess cut mudah  kita tahu cara mengambil ukuran dengan tepat. Bahagian ini ramai orang yang lemah sampai ada sanggup ikut mana-mana torutial jahit  baju melayu ke belajar jahit baju kurung tradisional, jahit baju kurung moden, baju  kurung riau laman sensawang. Isyh..ilmu pun nak kedekut mana boleh itu susah nak lekat dekat kita... cari ilmu INI best baju lelaki dan perempuan untuk bayi pun boleh yang...

Pssst..cakap banyak tak guna saya ada bukti buat jubah sebahagian dalam laman ni dan sana jadi anda bila lagi..masa akan terus berjalan ilmu sure boleh pakai sampai bila-bila TIADA TARIK LUPUT PUNYA!!

Jom dapatkan sebelum harga bakal naikkan aku tak berani nak jamin nanti ha.aa..haaa.>>>>>>> INI


 2 Cara Jahit Jubah Muslimah Menyusu Kembang Pincess Cut. Ingat semua ilmu mereka sajikan itu 100% akan berikan pada kita. Nak tahu boleh dapat 5 naskah pelbagai rahsia dan teknik ampuh menjahit SINI. Nak berjinak-jinak dalam bab ilmu menjahit bermulalah dari sekarang mana tahu sebulan dua asah bakat ramadhan nanti akan dapat tempahan dari keluarga terdekat siapa tahukan hee..paling tak lepas untuk diri sendiri..anak atau suami.